Település:
Nógrád megye, Balassagyarmat


Cavitas Fortissima Múzeum


2660. Balassagyarmat, Széchenyi utca 13. Tel:+36202311902

 
Civitas Fortissima Múzeum
múzeum Balassagyarmaton
 
Balassagyarmat
Széchenyi utca 13.
Alapítva
2014. január 29.
Megnyílt
2015. január 29.
 
Története
 
A csehkiverés 92. évfordulóján, 2011-ben a városból származó Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet igazgatója hozta létre a múzeumot a Madách Filmszínházban. A múzeumot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át.
 
Az éveken át gyűlő kiállítási anyag kinőtte az eddig helyet adó kiállítótermet. A 2014-es január 29-i ünnepségen Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke és Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere új múzeum kialakításáról szóló megállapodást írtak alá. Az új múzeum helye az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában lévő Huszár Aladár egykori villája az Ady Endre út és Széchenyi utca sarkán. Az elhanyagolt állapotban lévő Huszár-villához április közepén vonult ki a kivitelező.
 
2015. január 29-től Matúz Gábor az általa alapított múzeum gyűjteményét az új múzeum rendelkezésére bocsájtja. A múzeum nem csak a várost védő hős polgároknak állít, hanem Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhelyként is működik.
 
Nyitva: előzetes megbeszélés alapján fogad látogatókat
  Tel:+36202311902
 
Forrás:Wikipédia

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »