Vallási felekezetek

Település:
Nógrád megye, Balassagyarmat


Balassagyarmati Szentháromság templom


2660. Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 22. Tel:+3635886789

Miserend

 

Nagytemplom

Hétfõ-Szombat:

    • 07:00
    • 18:00

Vasárnap:

    • 08:00
    • 11:00
    • 18:00

Újtemplom

Vasárnap:

    • 09.45

Kórház kápolna

Vasárnap:

    • 09:00

Ipolyszög

Vasárnap:

    • 08:30

Elsőpénteken:

    • 17:00

Szügy

Vasárnap

    • 9:30

Elsőpénteken:

    • 16:00

Csesztve

Vasárnap:

    • 11:00

 

Börtön

Minden páros hónap első vasárnapján

    • 15:00 (Csak a bentlakóknak)

Karácsonykor és Húsvétkor külön ünnepi mise


Gyóntatás

Minden nap mise előtt.

Balassagyarmati Szentháromság Föplébánia
2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 22.
 
 
Templomunk története
Balassagyarmatról röviden:
 
 
Nógrád megye második legnagyobb városa az Ipoly folyó partján fekszik. Lakóinak száma közel 20.000 fő. A XII.sz-i oklevelekben Gyormoth néven fordul elő. 1244-ben a honti vár tartozéka. IV. Béla a Balassa nemzetség egyik ősének, Detre fiának, Miklósnak adományozta. Ettől kezdve Gyarmat és a Balassa nemzetség története szinte összefonódott. Nevében a Balassa jelző a XV.sz-tól használt.
 
 
 
 
A mai műemlék barokk templomot Balassa Pál kegyúr építtette 1740-46 között. A templom hossza 27 méter, szélessége 12 méter, belső magassága 14 méter. 1759-ben Révay Antal püspök szentelte fel.
 
Főoltár
Sajnos a régi oltárt 1972-ben szétbontották, és helyére építették ezt a ma látható modern oltárt, ami egyáltalán nem illik a barokk belsôhöz.
 
 
 
A főoltár képe:
A főoltár régi képe helyére gróf Zichy István 1763-ban festette a Szentháromságot ábrázoló képet H.G.B. Sankt-Pölteni festővel.
 
A főoltár szobrai:
A főoltár képe mellett 2-2 fali pilaszter látható, kívülről a két szélén fehér gipsz szobor. Az egyik szobor Szent Ágostont,a másik Szent Jeromost ábrázolja.
 
A szembemiséző oltár:
Fehér márványból készült 1972-ben, és ugyanígy az ambó is.
 
Szűz Mária oltár
Az oltár mélyített hátsó részében látható a Fájdalmas Szűz szobra. Felette Szent Imre képe, amelyet Balassa Pál a fia védőszentje, Imre tiszteletére festetett. Az oltár két szélén fehér gipsz szobor van, az egyik Alexandriai szent Katalint, a másik szent Klárát ábrázolja.
 
Jézus Szíve oltár
 
 
Az oltár mélyített hátsó részében látható a Jézus szobor. Felette szent Julianna alakja amelyet Balassa Pál a felesége védôszentje, Julianna tiszteletére festetett. Az oltár két szélén fehér gipsz szobor látható. Az egyik Szent Józsefet, a másik Nepomuki szent Jánost ábrázolja.
 
Szent Anna oltár
 
 
Az oltárkép szent Annát ábrázolja. Balassa Pál az édesanyja védőszentjének, Annának tiszteletére festette Maulbertsch osztrák festővel. Az oltárkép két szélén két ismeretlen női szent gipszből készült szobra látható.
 
Szent Felicián oltár
 
 
Balassa Pál XIII. Kelemen pápától kapta a templom részére. Felicián egész teste látható üvegkoporsóban. 1759. augusztus 20-án helyezték oltárra, nagy ünnepség közepette. Az üvegkoporsó olasz munka, gazdag indadiszítéses keretben. Az oltár két szélén fehér gipsz szobor látható. Az egyik szent Flóriánt a tűzoltók védőszentjét,a másik egy római katonai ruhába öltözött alak, valószínű Bartimeus századost ábrázolja, aki megtért Jézus keresztje alatt.
 
A szószék
 
 
XIII.sz-i szép, díszes asztalos munka. A hátsó falán festmény látható. Valószínű, szent Márton püspök, a felebaráti szeretet szentje van ábrázolva, mert azt látni a képen, hogy a lángoló szívét a ruháján kívül hordja. A szószék feletti nagy zöld glóbuson a Jó Pásztor faszobra látható. Talán az országban egyedülálló ábrázolás, mert a Jézus vállán lévő bárányka fekete. Mi vagyunk azok a “feketék”, a bűnösök.
 
Az orgona
 
 
Templomunk jelenlegi orgonája eredetileg Wegenstein Lipót és Fia temesvári gyárában készült 1908-ban (két manuál, pedál, 17 regiszter, pneumatikus traktúra). Ezt 1928-ban Rieger Ottó, budapesti orgonaépítő öt regiszterrel bővítette, s új játszóasztalt készített hozzá. 1981-ben Koloss István, Fehér László és Varga János az eredetileg romantikus hangképű orgonát – az akkor szokásos módon – barokkosították. 1991-92-ben Bánffy Béla és társai elektromos játsóasztalt építettek hozzá.
 
Forrás:bgyarmatplebania.hu

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »