Kulturális intézmények

Település:
Nógrád megye, Balassagyarmat


Mikszáth Kálmán Művelődési Központ


2660. Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 50. Tel: +3635300622

 
 
MIKSZÁTH KÁLMÁN MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
 
Címe: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 50.
 
Telefon: 06-35-300-622
Fax: 06-35-300-622
 
E-mail: info@mkmk.hu
 
A település közművelődési intézményeként az itt élő, lakó, dolgozó polgárok művelődési igényeinek kielégítése és fejlesztése, társadalmi és kulturális értékek közvetítése, létrehozása, információközvetítés, kommunikációs, közösségi színtér biztosítása.
 
Ennek keretén belül az intézmény az alábbi feladatokat végzi, szolgáltatásokat nyújtja:
 
Biztosítja a helyi igényekhez és sajátosságokhoz, életmódhoz igazodó művelődési és szórakozási tevékenységekhez szükséges feltételeket.
Közreműködik a város közművelődési és kulturális rendezvényeinek szervezésében.
Segíti és szervezi a művészeti csoportokat, amatőr mozgalmakat, alkotó közösségeket.
Gondoskodik a közösségi élet kereteinek megteremtéséről klubok, körök működtetésével.
Közreműködik a tudományos és szakmai ismeretek terjesztésében, tanfolyamokat, előadásokat szervez.
Kiállítások szervezésével, galéria és képtár működtetésével közreműködik a művészeti alkotások bemutatásában, befogadásának elősegítésében.
Műsorok, koncertek, táncestek szervezésével lehetőséget biztosít a szabadidő eltöltéséhez és a szórakozáshoz a központi intézményben és a szabadtéri színpadon.
 
A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ egy épületkomplexum, ahol helyet kap a Madách Imre Városi Könyvtár, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Horváth Endre Galéria.
 
Mikszáth Kálmán Művelődési Központ
Története
Madách Imre Városi Könyvtár Szerkesztés
A városi könyvtár 1951. február 27-én nyílt meg az Egészségház (Rákóczi fejedelem út 19) földszintjén, az év végére 1153 regisztrált olvasója és 6312 darab dokumentumot számlálhatott. Ugyanez az év május 1-jén megnyitott a balassagyarmati Körzeti Könyvtár, amihez a Balassagyarmati, a Szécsényi és a Rétsági járás tartozott. 1952-ben a Körzeti Könyvtárat és a városi könyvtárat Járási Könyvtár néven egyesítették, november 7-én került sor az ünnepélyes megnyitásra a volt kaszinó épületében. Az 1955-ös felülvizsgálati jelentésbe a következőket írták a könyvtárról: „A Járási Könyvtár helyisége országosan a legszebb, szépen parkírozott saroktelken, külön épületben van... a város legszebb útvonalán.” A jelentés ellenére 1956-ban a könyvtárat a járási tanács épületébe költöztették, majd a kölcsönözhető anyag a Rákóczi út 20-as számú épület átalakított üzlethelyiségébe, a raktár a szemközti épületbe került.
 
1972-ben vette fel Az ember tragédiája szerzője, Madách Imre nevét, így lett a neve Madách Imre Városi – Járási Könyvtár. Még ebben az évben jobb helyre, a mai Képtár épületébe költözött, ahol január 18-án a felnőttek, június 25-én a gyerekek kiszolgálása kezdődött meg. 1976-ra 25000 könyvvel rendelkezett, olvasói száma megközelítette a 3000-et. 1977-ben az elkészült Csillag-házban, 1982-ben a Dózsa György Iskolában nyitott fiókkönyvtárat.
 
1989 augusztusában költözött a mai épületébe, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központba, ahol 1108 m² területet kapott. 1999-től áttértek a cédulakatalógusról elektronikus, számítógépes vezetésre, a könyvtárban még ez az év nyarától audiovizuális dokumentumokat is lehet kölcsönözni. A könyvtár továbbá már három évtizede könyvkiadói tevékenységet végez.
 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »